Zeul Inceputurilor, Ianus, care vegheaza de secole la rand asupra celei mai friguroase luni din an, permite trecerea minunatelor lebede, pentru doua ceasuri de pura magie pe gheata!

LACUL LEBEDELOR – BALET PE GHETA revine pe scena Salii Palatului, pe data de 14 ianuarie 2019, cu incepere de la ora 20.00!

Deja cunoscuti publicului roman, balerinii-patinatori rusi, membri ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheata din  Sankt Petersburg, vor da viata celei mai indragite povesti de dragoste, pe acordurile celei mai iubite partituri  clasice, semnata de Piotr Ilici Ceaikovski.

Libretul baletului, in 4 acte, a fost scris de catre Vladimir Berghicev si V. Ghelzer, avand ca sursa de inspiratie o veche legenda rusa sau germana. Teoriile criticii sugereaza ca la baza acestei lucrari ar fi stat mai multe surse, printre care: povestea autorului german Johann Karl August Musäus in „Der geraubte Schleier”; basmul rusesc „Rata alba”; viata tragica a regelui bavarez Ludovic al II-lea, ce a murit in conditii misterioase in apropierea lacului Starnberg sau chiar un fragment din biografia autorului.

Textul a fost de mai multe ori transcris si modificat. Astfel că, unele versiuni au un final diferit de original. Premiera a avut loc la Teatrul Balsoi, din Moscova, pe data de 4 martie (20 februarie stil vechi) 1877. Publicul epocii nefiind obisnuit si educat cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, primele reprezentatii au fost un real esec. Acum, ne bucuram de fiecare care data cand povestea minunata si muzica atat de vibranta invaluiesc scenele din lumea intreaga!

LACUL LEBEDELOR – BALET PE GHEATA, pentru o seara invaluita in suspans, culoare, in alunecari gratioase si muzica patrunzatoare!

Accesul se va face incepand cu ora 19.00!

Biletele se gasesc la urmatoarele categorii de preturi:       

  • PRINCESS – 349 lei
  • PRINCE – 249 lei
  • WHITE SWAN– 149 lei
  • BLACK SWAN – 99 lei

Acestea pot fi procurate prin:  startickets.ro.

 

DESPRE ANSAMBLUL DE STAT AL BALETULUI PE GHEATA DIN SANKT PETERSBURG

Majoritatea patinatorilor actuali provin din perechile de patinatori ce au castigat concursuri nationale si internationale. Multi dintre acestia provin de la faimoase scoli de patinaj artistic din Rusia, cum ar fi Jubilejni unde a fost descoperit si campionul  Mondial si Olimpic Evgeny Plushenko. In decursul timpului, corpul de balet a fost completat si de alte figuri proeminente ale lumii patinajului artistic, perechea Ludmila Beloussova si Oleg Protopopov – ce au în palmares titluri europene, mondiale şi olimpice, Alexei Ulanov, campion olimpic, mondial si european sau Ludmila Smirnova – laureata la numeroase campionate olimpice, mondiale si europene. Acestia sunt doar cativa dintre cei care, de-a lungul anilor, au dat stralucire spectacolelor Baletului pe Gheata din Sankt Petersburg. In prezent, nu mai puţin de 20 de balerini din cadrul ansamblului detin titlul de Maestru Al Sporturilor în Rusia pentru victoriile reputate in competitii nationale si internationale de patinaj artistic.

Infiintat in 1967, combinand pentru prima data in lume baletul clasic cu patinajul artistic, derulat pe un patinoar instalat pe scena unui teatru, ansamblul din Leningrad (actualmente St. Petersburg) a revolutionat lumea spectacolelor. 

Incepand din anul 1995, Baletul pe Gheata din Sankt Petersburg aduce în fata publicului din lumea intreaga fascinantele spectacole clasice de balet transpuse pe gheaţă. „Frumoasa din padurea adormita”, „Lacul  lebedelor” si „Spargatorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski precum si „Cenusareasa” de Serghei Prokofiev sunt titlurile cu care Baletul pe Gheata din Sankt Petersburg a sustinut peste 7.700 de reprezentatii